Bebeğimiz dünyaya geldikten sonra bizim için en kaygılı dönem olan emzirme süreci başlar.Özellikle anne deneyimsiz ise,ilk kez bebek sahibi oluyorsa işler bazen daha karmaşık hale gelebilir.Yenidoğan bebeklerde altın saat dediğimiz bebek doğar doğmaz henüz doğumhanedeyken anne memesi ile tanıştırılmalı ten tene temas gerçekleştirilmeli ve bebeğin orada ilk kez memeye tutturulması emzirmenin başlangıcı ve devamlılığı açısından gerçekleştirilmelidir.
Özellikle ilk önce anne memesinden salğılanmaya başlayan kolosturum bir an önce bebek tarafından emilmeli ve bebeğin sindirim sisteminin çalışması sağlanmalıdır.Kolosturum bebeğin ilk aşısı olarak bilinir ve içerisinde imminolojik açıdan çok zengin bir sürü faktör barındırır.Aynı zamanda bebeğin bağırsaklarını çalıştırıp bebeğin kakası ile bebekte sarılık yapan biluribin dediğimiz maddenin atılmasını sağlar.
İlk gebeliklerde annenin sütü genellikle 3-5 gün arasında artamaya başlar.Bu süreçte annenin yaptığı en büyük yanlışlardan biriside gereksiz telaşa kapılıp sütünü sağmaya başlamasıdır.Bebek ile meme arasına bu dönemde hiçbir şey girmemelidir.Bu dönemde sağılan anne sütleri annedeki kaygı ve korkuları iki katına çıkarır.Annenin yapacağı tek şey bebek istedikçe sık sık bebeğini emzirmek ve bebek ile arasına süt sağma ya da biberon gibi şeylerin girmesine izin vermemektir.
Bu süreçte annenin yapması gerekenler;
- Bebeğiniz ile doğumhanede buluşmaya çalışın
- Bebek odaya gelir gelmez emzirmeye çalışın,emziremiyorsanız mutlaka bebek hemşirelerinden yardım isteyin
- Bebeği sık sık emzirin
- Sütün varlığı ve yokluğu ile ilgilenmeyin sadece emzirin
- Sütünüzün miktarını görmek için sütünüzü asla sağmayın
- Bebeğinize kilo kaybı nedeni ile mama başlanır ise hiç telaşa kapılmayın,bebeğinizi emzirin üzerine alternetif yöntemlerle( parmak enjektör ,memeden eds ,finger feding) ile alması gereken mama takviyesini yapın,kesinlikle biberon kullanmayın
- Bebeğin 15. Gününde kaybettiği kiloları alması ve doğum kilosuna gelmesi ideal olandır.Bu gerçekleşti ise işler yolundadır.
- -Sütünüz arttıkça başlanan mama miktarını azaltın ve bir süre sonra tamamen bebeğin emerek doyması,mamanın kesilmesi için mamayı başlayan kişilerle görüşün.
- Bütün bu süreçlerden sonra bebeğinizi beslemek için uyandırmayın,bebeğiniz uyandığında emzirin.
- Bebeğiniz birinci ayında ilk on beş gün kilo alıp vermekle geçirdiği için geriye kalan on beş günde de doğum kilosu üzerine, 300-600 gram arasında kilo alması yani günlük minimum 20 maksimum 40 gram alması yeterlidir,az kilo aldı diye telaşlanıp kesinlikle mama başlamayın.
- Bebeğinizi kimsenin bebeği ile kıyaslamayın,çevrenizin olumsuz eleştirilerine (sütün yaramıyor,sütün az,bebeğin kilosu az gibi sözlere)kulaklarınızı tıkayın.
- Kaygı düzeyinizi aşağıya çekin sakin ve keyifli bir süreç yaşamaya çalışın.
- Aile büyüklerinden destek alın siz bebeğinize odaklanın mümkünse başka işlerle uğraşmayın
- Bebek her uyuduğunda dinlenmeye çalışın
- Beslenmenize dikkat edin protein ağırlıklı beslenmenin bu dönemde önemini unutmayın
- Günde üç litre su içmeye özen gösterin
Yukarıda anlattığım tüm adımları takip ettiğinizde emzirme sürecinizi sorunsuz bir şekilde yürüteceksiniz ve bebeğinizi emzirmenin,anne sütü ile büyütmenin keyfini yaşayacaksınız.
Sevgi İle Sağlıcakla Kalın…