37 Haftanın altında doğan bebeklere prematüre bebek denir. Ülkemizde yaklaşık her yıl 200.000 bebek prematüre olarak dünyaya geliyor. Bebeğin haftası ne kadar düşük ise yoğun bakımdaki yaşam mücadelesi de bir o kadar zaman alıyor. Günümüzde son derece teknolojik cihazlarla donatılmış Yenidoğan yoğun bakım üniteleri ile çok düşük doğum haftasındaki bebeklerde artık hayatta kalabiliyorlar.
Bebeğin beklenenden önce eyleminin başlaması ve doğması ile anne ve babada ebeveynlik rollerine erken alışmak zorunda kalıyorlar. Anneler bu dönemde bebeğin erken doğmasından dolayı sürekli kendini sorguluyor veya suçluyorlar. Babalar ise hastane ekibi ve anne arasında bir köprü görevi görerek bu süreci yürütmeye ve dengeleri sağlamaya çalışıyor. Bu dönemde anne ve baba önce durumu kavramada ve anlamada zorluk yaşayabiliyorlar. Yenidoğan yoğun bakım ünitesinin karmaşası, hiç tanımadıkları cihazlarla karşılaşmaları ve bebeğe bir sürü kablo bağlı olması bebeğini ilk kez gören anne ve babada şok, korku, yoğun kaygı gibi duygulara neden oluyor. Zaman geçtikçe ve bebekleri ile daha fazla zaman geçirdiklerinde bu duygularda azalma ve durumu kabul etmeye başlıyorlar. Ülkemizde yapılan çalışmada Bebeği Yenidoğan yoğun bakım ünitesinde yatan annelerin %61,8’inde depresyon belirtileri saptanmıştır. Bebeği yenidoğan yoğun bakım ünitesinde yatan annelere sorduğumuz sorularda annelerin bu süreci yürütmekte ne kadar zorlandıklarını görebiliyoruz.
Prematüre Bebeğin Bakımında, zamanında doğan bebeklere göre biraz daha özenli bir bakım gerekir. Prematüre doğan bebeklerde hastanede yatarken, bebeğin anne sütü ile beslenmesi çok önemlidir. Bu süreçte anneler 3 saatte bir bebek emiyor gibi düzenli sütlerini sağmalı ve uygun şartlarda sağılmış anne sütlerini saklamalı gerekli olduğu zamanlarda hastaneye bu sağılan sütleri ulaştırtmaları gerekir. Taburcu olduktan sonra da prematüre bebeğin beslenmesi, onun çok hassas olan bağırsakları için de yalnızca anne sütü ile yapılmalı mama kullanılmamalıdır. Sütün devamlılığı için danışmanlık almak son derece önemlidir.